مدیریت ریسک از نگاه دکتر میثم شکری ساز
به گفته دکتر میثم شکری ساز مدیریت ریسک جزء مقوله های بسیار مهمی است که امروزه در بسیاری از حوزه های کسب و کار پیرامون آن بحث می شود. البته علاوه بر کسب و کارها و سازمان های مختلف، مدیریت کردن ریسک و نحوه مقابله با آن حتی در زندگی شخصی نیز مهم می باشد.
زمانی که پای سرمایه و بازارهای مالی مختلف وسط باشد اهمیت این موضوع دوچندان خواهد شد. نحوه کنترل و مدیریت کردن ریسک در سازمان می تواند بر عملکرد کلی آن تاثیر بگذارد. در نتیجه ما در این مقاله می خواهیم به بررسی چگونگی مدیریت کردن ریسک و انواع آن در زمینه های مختلف بپردازیم.
مدیریت ریسک در سازمان چیست؟
مدیریت ریسک در سازمان به فرایندهایی گفته می شود که طی آن همه ریسک ها و خطرات را بشناسیم و به مدیریت آن ها بپردازیم. این مدیریت در جهت کم کردن میزان آسیب وارده به سازمان و ایجاد نتیجه بهتر انجام می شود.
در واقع مدیریت کردن ریسک به معنی فرایند شناسایی کردن ریسک ها، ارزیابی و کنترل کردن تهدیدات موجود برای حفظ سرمایه و دارایی های سازمان است. البته گاهی مواقع کنترل ریسک تنها در جهت حفظ دارایی ها انجام نمی شود. بلکه این فرایند می تواند اهداف دیگری نیز داشته باشد.
بر باور دکتر میثم شکری ساز کنترل ریسک در سازمان جهت کاهش ریسک هایی انجام می شود که از جاهای مختلف نشات می گیرند. بدهی های قانونی، عدم قطعیت تامین مالی، خطاهای مدیریت استراتژیک، حوادث و بلایای طبیعی، مسائل فناوری و … جزء این موارد هستند. کنترل کردن ریسک ها موجب کاهش عدم قطعیت در تصمیمات سرمایه گذاری در سازمان می شود. شناسایی و تنظیم ریسک ها موجب می شود تا سرمایه گذار همزمان با تحمل آن ها، بهترین اقدام در جهت پیشبرد اهداف سازمان انجام دهد.
چرا مدیریت ریسک در سازمان مهم است؟
شاید شما نیز این سوال را از خودتان بپرسید که اصلا مدیریت و کنترل ریسک چه اهمیتی دارد؟ چرا باید جهت مدیریت کردن ریسک اقدام کنیم؟ پاسخ این پرسش کاملا ساده است. کنترل ریسک ها موجب می شود تا ما عوامل تهدید کننده را شناسایی و اقدامات مناسب جهت مقابله با آن ها انجام دهیم.
به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز ریسک ها اگر مدیریت نشوند، ضرر و زیان فراوانی به سازمان وارد خواهند کرد. این ضرر و زیان می تواند تا ورشکستگی و شکست کامل هم پیش برود. جالب است بدانید که ریسک ها اگر به درستی مدیریت شوند همانند پلی برای موفقیت یک سازمان عمل می کنند.
طبق نظر دکتر میثم شکری ساز مدیریت و کنترل ریسک در سازمان ها، به مجموعه کمک می کند تا با قطعیت بیشتری جهت انجام فعالیت های تجاری تصمیم گیرند. استراتژی های مدیریت که به صورت کامل بر روی مدیریت کردن ریسک ها تمرکز دارند، کمک زیادی به مدیران سازمان ها خواهند کرد. ایجاد محیط امن و امنیت کاری، ثبات تجاری و کاهش مسئولیت های حقوقی از دیگر عواملی هستند که باعث اهمیت کنترل ریسک می شوند.
مدیریت ریسک در کسب و کار
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز مدیریت ریسک در کسب و کار به معنی انجام اقداماتی است که طی آن خطرات احتمالی تهدید کننده کسب و کار را شناسایی می کنیم. سپس در جهت کاهش خطر ریسک ها و پیشبرد اهداف کسب و کار و افزایش سرمایه تلاش می کنیم. بدون ریسک هیچ کسب و کاری نمی تواند شاهد به دست آوردن دستاوردهای جدید باشد اما ریسک کردن بدون مدیریت در کسب و کار خطرآفرین است. ریسک ها در کسب و کار هیچگاه به صورت کامل و صد در صد مدیریت نمی شوند اما با انجام اقداماتی می توان میزان این مدیریت را به صورت قابل توجهی افزایش داد.
مدیریت ریسک در کسب و کار چه مزایایی دارد؟
مدیریت ریسک در کسب و کار دارای مزایای فراوانی می باشد. این مزایا به نوعی می توانند بقا و دوام کسب و کار را تضمین کنند. با کنترل کردن ریسک ها، شاهد تحقق یافتن اهداف سازمان و موفقیت آن در بازارهای مالی و تجاری خواهیم بود. این یعنی کسب و کار می تواند امنیت دارایی های خود را حفظ کند. ثبات عملیات تجاری و تصمیمات گرفته شده توسط مدیران یکی دیگر از مزایای کنترل ریسک است.
با این فرایند مدیران می توانند قاطعیت بیشتر در مسئولیت های حقوقی خود داشته باشند. اگر کنترل ریسک به درستی صورت گیرد، شرکت به پرداخت حق بیمه های غیرضروری و فرعی هیچ نیازی پیدا نمی کند. در نتیجه در پرداخت حق بیمه صرفه جویی فراوانی می شود.
نحوه مدیریت کردن ریسک
مدیریت ریسک در کسب و کار و سازمان ها در عین ساده بودن دارای پیچیدگی های مربوط به خودش است. در واقع ما نمی توانیم با هر استراتژی که داریم مدعی مدیریت کردن ریسک ها باشیم. به زبانی دیگر، فرایند کنترل ریسک باید دارای ویژگی ها و مشخصات ویژه ای باشد. زیرا تنها در این صورت است که استراتژی مورد نظر می تواند موفق عمل کند. در این بخش به این موضوع می پردازیم که مدیریت کردن ریسک واقعا باید چگونه باشد.
- مدیریت کردن ریسک در کسب و کار باید بخش جدایی ناپذیر سازمان و بخشی از فرایند تصمیم گیری باشد.
- استراتژی های آن باید کاملا به روز بوده و مطابق با نوع ریسک ها و میزان خطر آن ها صورت گیرند.
- در این فرایند در نظر گرفتن عوامل انسانی مهم است.
- مدیریت کردن ریسک باید به صورت دوره ای ارزیابی شده و میزان پاسخگویی و تاثیرگذاری آن مرتبا بررسی شود.
- فرایند آن باید شفاف، سیستماتیک و فراگیر باشد.
- تمامی جوانب ریسک ها، موارد قاطع و فرضیات را در نظر بگیرد.
فرایند مدیریت ریسک در کسب و کار
فرایند مدیریت ریسک در کسب و کار و سازمان ها دارای مراحل و سلسله مراتب مربوط به خودش است. بدون طی کردن این مراحل نمی توان ریسک ها را به صورت اصولی مدیریت کرد. به همین دلیل در این بخش می خواهیم به صورت مفصل 5 مرحله اصلی مدیریت کردن ریسک در سازمان را بررسی کنیم.
این مطلب ادامه دارد…