نقش پارادایم شیفت از نظر دکتر میثم شکری ساز
پارادایم شیفت که به تغییر پارادایم نیز معروف است نخستین بار توسط توماس کوهن فیزیکدان معروف اختراع شد. تغییر پارادایم در زمینه های مختلف از صنعت گرفته تا تحقیقات علمی می تواند رخ دهد. در حالت کلی این تغییر بزرگ در یک الگو یا یک دیدگاه در حوزه ای خاص به وقوع بپیوندد. این نوع تغییر باعث ایجاد تحولات زیادی می شود و به کمک آن می توان روش ها و شیوه های نو را در دانش، دیدگاه های مختلف و … جایگزین کرد.
مفهوم پارادایم شیفت چیست؟
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز واژه پارادایم به معنای سرمشق، روش، الگو و نمونه است و واژه شیفت نیز به معنای تعویض یا تغییر است. پارادایم در واقع مجموعه ای از نگرش ها، مفروضات و باورها می باشد که هر یک از این موارد می توانند به صورت ابزارها، کاربردها و نظریه نشان داده شوند.
اغلب افراد در مقابل تغییر پارادایم دارای مقاومت زیادی هستند و ایجاد تغییر برایشان غیر منطقی است. امروزه بیشتر سازمان های موفق به صورت پیوسته در حال تکامل می باشند. در این سازمان ها از قواعد و چرخه سنتی استفاده نمی شود و همواره به دنبال ایجاد تغییرات در پارادایم هستند.
تغییر در پارادایم زمانی به وقوع می پیوندد که استفاده از پارادایم فعلی در یک حوزه برای حل مسائل و… کافی نباشد. از مهم ترین عوامل تغییر پارادایم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شوک های خارجی:
اغلب تحولات و تغییرات خارجی باعث می شوند تا پارادایم فعلی ناکارآمد به نظر برسد در نتیجه نیاز به تغییر پارادایم حس می شود.
- عدم اثر بخشی:
در صورتی که به کمک پارادایم موجود نتوان چالش ها و مسائل را حل کرد باید در تغییر پارادایم ایجاد کرد.
- نوآوری:
هرگونه ایده و تحقیق جدید می تواند پارادایم را به چالش زیادی بکشاند و نیاز به تغییر پارادایم را ایجاد نماید.
- نقص درونی:
در صورتی که پارادایم فعلی نقص و محدودیت هایی داشته باشد نیاز به پارادایم جدید احساس می شود. در نتیجه سازمان یا مجموعه در پارادایم فعلی تغییراتی را ایجاد می کنند.
مزایای تغییر پارادایم چیست؟
به گفته دکتر میثم شکری ساز از مهم ترین مزیت های تغییر در پارادایم کسب و کارهای مختلف و نتورک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود در عملکرد
- مطابقت با بازار
- افزایش سرعت در عملکرد
- ایجاد ارزش های بیشتر برای مشتریان
- افزایش سهام بازار
- ایجاد نمودن فرصت های جدید
- توسعه دادن فرهنگ سازمانی
- رفع مشکلات و نقص ها
- افزایش میزان بهره وری و…
چالش های تغییر پارادایم چیست؟
از مهم ترین چالش های تغییر در پارادایم عبارتند از:
- هزینه های بسیار زیاد در پیاده سازی و اجراء
- ایجاد مقاومت در مقابل تغییرات
- کمبود منابع مختلف انسانی و مادی
- مخالفت افراد سازمان با تغییرات ایجاد شده
- به خرج دادن نوآوری و ابتکار
- افزایش ریسک
- عدم قطعیت و اطمینان
پارادایم شیفت در نتورک چیست؟
طبق نظر دکتر میثم شکری ساز پارادایم شیفت در نتورک بیانگر نیاز جامعه در زمینه ارتباطات و پیشرفت تکنولوژی می باشد. از انواع مهم ترین روش های تغییر پارادایم در نتورک که امروزه از این نوع روش ها استفاده زیادی می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. تغییر در شبکه های سنتی و تبدیل آن ها به شبکه مبتنی بر IP ( پروتکل اینترنت):
دکتر میثم شکری ساز اعتقاد دارد پارادایم شیفت در نتورک می تواند بیانگر ایجاد تغییر در شبکه های محدود و تبدیل آن ها به شبکه های بزرگ و مبتنی بر IP باشد. از پروتکل IP جهت ایجاد متصل کردن دستگاه های موجود در شبکه استفاده می شود.
2. ایجاد تغییر در شبکه متمرکز و تبدیل آن به شبکه مبتنی بر ساختار توزیع:
در این نوع روش پارادایم شیفت در نتورک به انعطاف پذیری و امنیت شبکه، توزیع بار و قابلیت اطمینان شبکه توجه زیادی می شود. در شبکه هایی که مبتنی بر ساختار توزیع هستند از فناوری های جدید نظیر شبکه تعاملی و شبکه های مرتبط با نمونه بندی نرم افزارها استفاده زیادی می شود.
- ایجاد تغییر از شبکه سیمی به شبکه بی سیم:
با پیشرفت تکنولوژی شبکه های بی سیم نظیر وای فای و شبکه های سلولی جایگزین شبکه سیمی شدند. استفاده از این تکنولوژی باعث ایجاد تغییر در دستگاه ها شده است و می توان از تکنولوژی بی سیم به راحتی در شبکه های سیمی استفاده کرد.
4. شیفت از شبکه متمرکز به شبکه مبتنی بر Cloud (ابر):
دکتر میثم شکری ساز باور دارد که مطابق با پارادایم شیفت در نتورک می توان در فرآیند ذخیره سازی و ارائه سرویس ها تغییراتی را ایجاد کرد. شبکه هایی که مبتنی بر ابر هستند می توانند به شکل مجازی منابع مورد نیاز را تامین کنند. این شبکه ها برای کاربران این امکان را ایجاد می کنند تا بتوانند به شکل منعطف تر و با پرداخت نمودن تعرفه ها بر اساس میزان مصرف خود از منابع مورد نیاز شبکه استفاده کنند.
5. شیفت از انواع شبکه معماری IPv4 به شبکه IPv6:
مطابق با این نوع تغییر پارادایم می توان در نحوه مدیریت نمودن آدرس در اینترنت و نحوه آدرس دهی تغییراتی را ایجاد کرد. شبکه IPv6 نسبت به شبکه IPv4 دارای امکانات گسترده تر می باشد و از آن برای متصل نمودن دستگاه ها و ارائه دادن خدمات اینترنتی استفاده می شود.
بررسی ایجاد تغییر پارادایم در دیجیتال
با پیشرفت تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات در حوزه های مختلف دیجیتال تغییرات قابل توجهی ایجاد شده است. از مهم ترین انواع تغییر پارادایم در دیجیتال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد تغییر در تجارت و اقتصاد ( با راه اندازی فروشگاه های آنلاین و استفاده از هوش مصنوعی در تجارت تغییرات زیادی ایجاد شد.)
- ایجاد تغییر در یادگیری و پلتفرم های مربوط به آموزش آنلاین
- ایجاد تغییرات در ارتباط بین افراد ( افراد می توانند بدون در نظر گرفتن فاصله جغرافیایی با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند.)
- تغییر در رسانه های مختلف
- تغییر در خدمات دهی مراکز بهداشتی و درمانی مختلف ( درمان و مشاوره آنلاین)
این مطلب ادامه دارد…