بازاریابی

انواع جریان های نقدی از دید دکتر میثم شکری ساز

  • از نگاه دکتر میثم شکری ساز انواع جریان های نقدی برای هر کسب و کاری بسیار ضروری است. محاسبه جریان نقدی در کسب و کارها و تجارت های مختلف بسیار مهم می باشد. زیرا نوع جریان نقدی و میزان آن می تواند بر میزان موفقیت کسب و کار و بقای آن تاثیر بگذارد. متاسفانه برخی از تجارت ها بر این که جریان نقدینگی چیست و چه کاربری دارد آگاهی کافی ندارند. همین موضوع مقدمه شکست آن ها را در دنیای تجارت فراهم می کند. به همین دلیل در این مقاله می خواهیم ابتدا به معرفی جریان نقدینگی و اینکه چه اهمیتی در تجارت دارد بپردازیم. سپس انواع جریان نقدی را به دقت بررسی کنیم.

    جریان نقدینگی چیست؟

    قبل از آنکه انواع جریان های نقدی را معرفی کنیم، ابتدا باید بدانیم که جریان نقدینگی چیست و چه مفهومی دارد. جریان نقدی به میزان پولی می گویند که در یک محدوده زمانی مشخص به پروژه تجاری وارد و از آن خارج می شود. پروژه تجاری می تواند یک کسب و کار، شرکت و یا یک پروژه اقتصادی باشد. در واقع جریان نقدینگی همان پولی است که در حال ورود و خروج در کسب و کار شماست. جریان نقدی به میزان تفاوت جریان های نقدی ورودی و جریان های نقدی خروجی نیز گفته می شود. نوع جریان نقدی و میزان وجود آن در یک کسب و کار می تواند شانس ارتقای کسب و کار را در آینده تعیین کند.

    از نگاه دکتر میثم شکری ساز کنترل جریان های نقدی و نظارت بر آن ها به هوش مالی فراوانی نیاز دارد. اگر در یک کسب و کار جریان نقدینگی به خوبی کنترل نشود، آن کسب و کار نمی تواند موفق عمل کند. در گذشته موفقیت در گرو پس انداز کردن جریان نقدینگی بود. اما امروزه سرمایه گذاری و به جریان انداختن نقدینگی اهمیت دو چندان پیدا کرده است.

    اهمیت جریان نقدی در کسب و کارها

    انواع جریان های نقدی برای کسب و کارها حکم خون برای انسان را دارند. در واقع با وجود جریان های نقدی است که یک کسب و کار زنده مانده و می تواند به فعالیت و پویایی خودش ادامه دهد. شرکت ها از جریان نقدینگی برای تجزیه و تحلیل وضعیت مالی خود و همچنین برای برنامه ریزی آینده شرکت استفاده می کنند. جریان نقدینگی تعیین می کند که شرکت چقدر درآمد داشته و درآمد خود را در کجا هزینه کرده است. همچنین میزان سرمایه باقی مانده برای شرکت مشخص می شود.

    به گفته دکتر میثم شکری ساز بدون جریان نقدی یک کسب و کار نمی تواند جهت پیاده سازی برنامه های پیشرفت خود اقدام کند. زیرا تمامی برنامه های پیشرفت باید در زیر سایه نقدینگی انجام شوند. یک شرکت بدون جریان نقدینگی نمی تواند به کار خود ادامه دهد. داشتن هوش مالی و مدیریت صحیح مالی جهت حفظ انواع جریان نقدی شرکت مهم است.

    روش های تنظیم جریان نقدی

    روش تنظیم جریان نقدی جهت محاسبه آن

    طبق نظر دکتر میثم شکری ساز روش تنظیم جریان نقدی از طریق فرمول جریان نقدی انجام می شود. برای محاسبه انواع جریان های نقدی لازم است از فرمول ویژه یا برای این کار استفاده کنید. با روش های تنظیم جریان نقدی می توانید میزان نقدینگی شرکت را به صورت دقیق به دست بیاورید. محاسبه جریان نقدی به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود. در ادامه به معرفی هر دو روش می پردازیم.

    • روش های تنظیم جریان نقدی به صورت مستقیم

    در این روش تراکنش های نقدی، شامل هزینه های پرداخت از سوی مشتریان، هزینه های دستمزد و فروشنده و … در ابتدا فهرست می شوند. در واقع تمامی سوابق ورود و خروج جریان نقدینگی به خوبی بررسی خواهند شد. سپس از این داده های مالی در پایان هر ماه برای محاسبه جریان نقدینگی استفاده می کنند. روش مستقیم برای شرکت ها و سازمان هایی با تراکنش های زیاد توصیه می شود. زیرا انجام این کار به نیروی کار بیشتری نیاز دارد.

    جریان نقدینگی چیست

    وجوه نقد حاصل از فروش = حساب‌های دریافتنی پایان دوره – حساب‌های دریافتنی در آغاز دوره + فروش

    وجوه نقد پرداختی بابت مواد اولیه = موجودی پایان دوره – موجودی ابتدای دوره + هزینه مواد اولیه

    وجوه نقد حاصل از ارائه خدمات = حساب‌های دریافتنی پایان دوره – حساب‌ها دریافتنی ابتدای دوره + درآمد خدمات

    وجوه نقد پرداختی برای حقوق و دستمزد = حقوق پرداختنی پایان دوره – حقوق پرداختنی ابتدای دوره + هزینه حقوق

    • روش های تنظیم جریان نقدی به صورت غیرمستقیم

    بر باور دکتر میثم شکری ساز یکی دیگر از روش های محاسبه انواع جریان های نقدی، روش غیرمستقیم می باشد. در این روش تنها معاملاتی در نظر گرفته می شوند که در صورت حساب سود و زیاد ثبت شده اند. هزینه های غیرعملیاتی همانند موجودی، حساب های دریافتی، استهلاک، هزینه های تعهدی و… در این روش تعدیل می شوند. زیرا تنها در این صورت است که جریان های عملیاتی شرکت مشخص می شوند. به دلیل میزان کم معاملات و تراکنش ها، روش غیرمستقیم کم هزینه تر است. بنابراین برای شرکت ها و کسب و کارهای کوچک مناسب تر می باشد.

     فرمول جریان نقدی

    انواع جریان های نقدی

    برای محاسبه هر چه دقیق تر نقدینگی یک شرکت باید با انواع جریان های نقدی آن آشنا باشید. جریان نقدی انواع مختلفی دارد. انواع این جریان ها دارای نقش بسیار مهمی در روش های تنظیم جریان نقدی هستند. جریان نقدی مثبت، منفی، جریان نقدی عملیاتی، سرمایه گذاری و فعالیت مالی جزء انواع این جریان ها می باشند. در ادامه مقاله به صورت جداگانه هر کدام را به دقت بررسی می کنیم.

    جریان نقدی مثبت

    یکی از انواع جریان های نقدی جریان نقدی مثبت است. جریان نقدی مثبت یعنی میزان مقدار پولی که وارد پروژه می شود از مقدار خارج شده از آن بیشتر می باشد. در واقع میزان نقدینگی وارد شده به چرخه اقتصاد شرکت از میزان خروج آن بیشتر است. درنتیجه میزان نقدینگی شرکت نیز بیشتر می باشد.

    در این حالت شرکت پول کافی برای ادامه فعالیت ها و پرداخت هزینه های خود را دارد. افزایش نقدینگی یا همان جریان نقدی مثبت موجب بقای شرکت و ایجاد تاثیرات مثبت بر روی فعالیت های آن می شود. البته میزان نقدینگی مثبت همیشه به معنی سودآوری برای شرکت نیست. زیرا ممکن است افزایش نقدینگی در نتیجه گرفتن وام و افزایش بدهی برای شرکت باشد.

    این مطلب ادامه دارد…

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا